In kwestie van dubbelspion; Rusland wijst diplomaat VS uit ter vergelding

MOSKOU, 1 MAART. In de affaire rondom de Amerikaanse dubbelagent Aldrich Ames, een kwestie die volgens Rusland om politieke redenen wordt opgeklopt, heeft Moskou gisteren een Amerikaanse diplomaat uitgewezen.

De uitwijzing is bedoeld als vergelding voor de uitwijzing van een Russische diplomaat die vorige week door Washington werd beschuldigd van het onderhouden van contacten met Ames. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren bekend dat James Morris, de officiële CIA-vertegenwoordiger op de Amerikaanse ambassade in Moskou, binnen een week het land moet verlaten. De Amerikaanse regering heeft hiertegen inmiddels geprotesteerd, maar ook laten weten dat er geen plannen zijn voor nieuwe uitwijzingen.

De Russische autoriteiten reageerden aanvankelijk lakoniek op de arrestatie van Ames, een hoge CIA-officier die ervan wordt verdacht sinds 1985 informatie te hebben verkocht aan Moskou. “Hij werkte daar en hij werkte voor ons. Hij verdedigde onze belangen omdat hij spionnen aangaf die Russische geheimen naar de Verenigde Staten lekten”, erkende het hoofd van de generale staf van de Russische landmacht afgelopen weekeinde nog. “Maar deed hij daarmee iets slechts tegen de Verenigde Staten? Nee, hij deed iets goeds voor ons.”

Politieke gevolgen moeten er volgens Moskou dan ook niet aan de arrestatie worden verbonden. De woordvoerder van president Jeltsin waarschuwde tegen een “terugkeer naar de psychologie van de Koude Oorlog” en de regering reageerde vorige week niet op het verzoek van president Clinton om zelf de Russische contactpersonen van Ames uit Washington terug te halen.

Toen vervolgens de officiële inlichtingen-officier van de Russische ambassade werd uitgewezen, was Moskou verontwaardigd. “Een inlichtingen-officier uitwijzen die officieel erkend is en geen geheim agent, gaat alle perken te buiten en vraagt om tegenmaatregelen”, zei minister van buitenlandse zaken Kozyrev.

In de media heeft niet de spionage-kwestie zelf de meeste aandacht gekregen, maar de politieke gevolgen die Washington eraan zou verbinden. Gisteravond liet het Russische journaal uitgebreid beelden zien van de republikeinen Dole en Cheney die pleitten voor opschorting van de hulp aan Rusland. Het persbureau Interfax schreef dat in de Verenigde Staten “de opvatting wijdverbreid is dat Amerika speciale volmachten heeft om tegen Rusland te spioneren, terwijl Rusland niets terug mag doen”.