Hysterisch optimisme eindigt in kettingbrief

Hysterisch Optimisme, Galerie De Verdieping, Binnenwieringerstraat 25, Amsterdam. T/m 3 maart, wo-za 14-18u en op afspraak.

AMSTERDAM, 1 MAART. Vier kunstenaars zijn in Amsterdam een expositie-reeks begonnen, die als een kunst-kettingbrief moet eindigen in een tentoonstelling met werk van honderden kunstenaars. Bij elke expositie, die om de twee maanden op een verschillende locatie plaats moet hebben, nodigen alle deelnemers weer een bevriende kunstenaar uit. Het aantal exposanten verdubbelt per expositie.

“We hopen natuurlijk op duizend deelnemers uit te komen,” zegt de Amsterdamse kunstenaar Rob Renoult, die samen met Aldert Mantje het initiatief nam voor de reeks. Vanwege de doelstelling 'en onze houding ten opzichte van onze kunst' hebben ze de onderneming Hysterisch Optimisme genoemd.

“Er wordt altijd zo geklaagd dat in de kunst kleine circuitjes bestaan, dat je om het te maken tot een bepaald clubje moet horen. Deze expositie-reeks overstijgt dat. Want op deze manier exposeer je samen met kunstenaars die je helemaal niet kent, of die je zelf nooit zou uitnodigen,” vertelt Siert Dallinga. Hij is samen met de Amerikaanse kunstenaar Mark Madel door Mantje en Renoult uitgenodigd om aan de eerste aflevering van Hysterisch Optimisme deel te nemen, in de nieuwe Amsterdamse galerie De Verdieping.

Dallinga exposeert een reeks in blik nagebouwde kunstboeken (Vermeer, Frans Hals, etc.) waarvan hij de kaften prachtig heeft nageschilderd. Mantje maakte een maquette van een heuvellandschap met allemaal tennisbanen en bomkraters: alsof het een ex-Joegoslavisch tennispark is. Renoult geeft aan dat hij, als kunstenaar van Molukse afkomst, in zijn geest altijd heen en weer pendelt tussen het Verre Oosten en het Westen: tussen een Aziatisch beeld en een kopie van een Grieks kouros-beeld pendelt een spoortreintje, model hondekop, zo een waarin de kaping plaats had. Mandel toont een elektronisch chip-kunstwerk, waarbij je met drukken op de knop geluiden en tekstjes op een scherm kunt oproepen. Dallinga: “Het is de bedoeling dat we steeds weer nieuw werk voor de exposities maken. Naarmate er meer meedoen, zal het werk wel kleiner moeten worden,” denkt hij.

De volgende expositie met acht 'hysterisch optimistische' kunstenaars heeft eind juli plaats in de Amsterdamse Bloom Gallery.

    • Paul Steenhuis