Hirsch Ballin: glazen wand voor alle taxi's

DEN HAAG, 1 MAART. Minister Hirsch Ballin (justitie) vindt dat alle taxi's moeten voldoen aan een aantal standaardeisen om de veiligheid van de chauffeurs te vergroten. De bewindsman denkt onder meer aan geldkluisjes en een glazen scheidingswand tussen chauffeur en passagier.

Justitie vindt dat er snel iets moet gebeuren. Volgens Hirsch Ballin moeten bestuurders in hun opleiding leren hoe zij op “een verstandige manier met hun klanten en met het geld moeten omgaan”. Hij zei gisteren dat het aantal roofovervallen sinds 1991 fors is gestegen. Toen waren het er 21, een jaar later 28 en vorig jaar al 78. Hirsch Ballin vindt die situatie “zeer zorgwekkend”.

Over een glazen wand wordt al jaren gediscussieerd. Al in het begin van de jaren tachtig werd geëxperimenteerd met een beveiligde auto naar model van de Londense taxi. De taxichauffeurs zien daar echter niets in. “Je bent het contact met je klanten volledig kwijt”, zegt R.F. Thiele van de Vereniging Taxibelangen, waarbij 1.200 chauffeurs zijn aangesloten. In Duitsland rijdt een aantal taxi's met een glazen wand, maar gebleken is dat iedereen die er gemakkelijk kan uitlichten. Als een klant echt wil, pakt hij je.”

De chauffeurs hebben er meer baat bij als elke wagen wordt voorzien van een camera die de beelden rechtstreeks doorseint naar een centrale. Ook een apparaat dat middels een signaal aan de centrale laat weten waar de taxi zich bevindt is een adequate oplossing, zegt Thiele. Het gaat daarbij echter om investeringen van zo'n 20.000 gulden voor de chauffeur; dan is de ontvangstcentrale nog niet ingericht.