Heineken doet bod op Zwitserse brouwerij

AMSTERDAM, 1 MAART. Heineken brengt een openbaar bod uit op de nog uitstaande aandelen in de Zwitserse brouwerijgroep Calanda Haldengut. In december had Heineken in beginsel overeenstemming bereikt over de verwerving van 52,3 procent van de stemgerechtigde aandelen Brauerei Haldengut.

Na voltooiing van het boekenonderzoek is een prijs van 1.022 Zwitserse frank per aandeel vastgesteld, zodat met de overneming van dit pakket ongeveer 40 miljoen gulden is gemoeid.

Na het onderzoek van de boeken heeft Heineken besloten - zoals van het begin af de bedoeling is geweest - een bod uit te brengen op de nog uitstaande stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde aandelen van de ter beurze genoteerde vennootschappen Brauerei Haldengut en Calanda Bräu. Als alle aandelen worden aangeboden betekent dat voor Heineken een totale investering van 100 miljoen gulden.

Voor de transactie wordt het voorbehoud van goedkeuring door overheidsinstanties gemaakt. Haldengut bezit rechtstreeks en via Calanda Bräu de op één na grootste brouwerijgroep van Zwitserland, Calanda Haldengut. In die groep bezit Heineken al een deelneming van 10 procent.

Calanda Haldengut heeft twee brouwerijen, in Chur en Winterthur, die bij elkaar 600.000 hectoliter bier kunnen produceren. Het aandeel van Calanda Haldengut op de Zwitserse biermarkt bedraagt circa 12,5 procent. Zwitserland voert al sinds 1980 Heineken-bier in; dat wordt van de importbieren het meest verkocht.

De Zwitserse brouwerij Eichhof had bezwaren tegen de overneming van Haldengut door Heineken omdat Eichhof zelf een optie zou hebben op Haldengut. Eichhof, in Zwitserland importeur van het met Heineken concurrerende Grolsch, heeft gedreigd met juridische stappen, maar die tot dusverre niet uitgevoerd.