Frankrijk: campagne om eigen vis te promoten

PARIJS, 1 MAART. Frankrijk is begonnen met de promotie van de eigen visindustrie. De regering in Parijs heeft vorige week een campagne gelanceerd die de consument ertoe moet bewegen meer vis te eten. De campagne is een gebaar naar de Franse vissers die eerder deze maand veelvuldig actie voerden tegen de import van goedkope vis uit het buitenland.

Billboards en tv-reclames melden: Onze vis - de beste in zee. Ander onderdeel van de campagne is de distributie van folders met visrecepten in Franse supermarkten. De kosten van de campagne bedragen 10 miljoen franc.

In een radiospotje worden de Franse vissers afgeschilderd als ware helden. Een stem zegt: “Terwijl u sliep, gingen zij naar zee. Urenlang streden zij in de regen. Toen kwamen ze thuis, uitgeput, terwijl weer anderen naar zee vertrokken. De vissers lieten hun kostbare vangst voor u achter - zeebaars, tong en wijting. De vers gevangen vis ligt nu voor u in de viswinkel.”

De Europese Unie en andere handelspartners hebben de Fransen er onlangs van beschuldigd de regels te overtreden door het instellen van uitvoerige controles door de douane, strenge veterinaire controles en minimumprijzen voor importvis. De twaalf landen van de EU en de vijf voormalige EVA-landen (die zich economisch hebben aangesloten bij de EU) komen op 1 maart bijeen om te praten over de Franse visbeperkingen. Ook deze maatregelen zijn een direct uitvloeisel van de protestacties van de Franse vissers. Tijdens de acties werd vis uit Rusland, Afrika Noord-Amerika en de Scandinavische landen vernietigd, omdat deze import de Franse vismarkt zou bederven. De Franse regering verdedigt de vissers met de stelling dat veel buitenlandse vis illegaal naar Frankrijk wordt geimporteerd.

Discriminerende reclame is verboden in de Europese Unie, maar volgens campagne-leider Michel Laneret is daarvan geen sprake. “We belichten slechts bepaalde vissoorten, die vooral door Bretonse vissers in de Franse wateren worden gevangen.” De VS hebben Frankrijk gisteren gewaarschuwd dat het importrestricties voor vis niet langer duldt. Sinds begin februari boycot Frankrijk onder meer Amerikaanse import door de vis niet te distribueren. (Reuter)