Dubbele tong

NRC Handelsblad van 22 februari stelt dat wethouder Pim Vermeulen met dubbele tong spreekt, omdat hij eerst als voorzitter van het Platform Gemeentelijke Woningbedrijven met een voorstel van staatssecretaris Heerma akkoord is gegaan, en later als wethouder mede namens Amsterdam, Den Haag en Utrecht, een brief schrijft dat hij onmogelijk 'ja' tegen datzelfde voorstel kan zeggen. Omdat Pim Vermeulen op dit moment niet in het land is, zal ik voor hem reageren.

Het ging over de brutering van de volkshuisvesting, een plan om rijkssubsidies met een looptijd van soms tientallen jaren in een keer te verrekenen met uitstaande rijksleningen. De nuance is dat Vermeulen ongeacht de pet die hij draagt vóór de brutering is, maar dat hij bezwaar maakt tegen de manier waarop het voorstel uitgevoerd dreigt te worden. Immers, Heerma heeft verklaard dat de maatregel voor de betrokken woningcorporaties niet tot extra huurverhoging mag leiden, althans niet hoger dan gemiddeld 3,8 procent. Nu ziet het ernaar uit dat de huren in de vier grote steden door de brutering niet 3,8 procent, maar gedurende zo'n vijftien jaar tussen de vier en de vijf procent omhoog moeten om uit te kosten te komen. Daarom zegt Vermeulen, namens zo'n 170.000 huishoudens alléén al in Rotterdam, “stop eens even, mag ik van u een portie flankerend beleid, want dat kunnen onze huurders niet betalen”. “Die cijfers kloppen niet”, roept Heerma vervolgens en krijgt daarmee de aarzelende Tweede Kamer op z'n hand. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Ten eerste hebben nagenoeg alle politieke partijen de kritische vragen van huurders, corporaties en gemeenten overgenomen en zullen deze hier bij de parlementaire behandeling van de bruteringswet nog op terug komen. Ten tweede hebben CDA en PvdA niet voor niets twee moties ingediend die de huurders moeten beschermen tegen al te forse huurverhogingen in de toekomst.

    • Edit Hallensleben
    • Plv. Wethouder Stadsvernieuwing
    • Volkshuisvesting Rotterdam