Directie Nusse donderdag voorgeleid

AMSTERDAM, 1 MAART. De drie directeuren van het failliete effectenkantoor Nusse Brink die gisteren werden aangehouden door de Amsterdamse politie, worden donderdag voorgeleid voor de officier van justitie. De drie, R. Nusse, E. Brink en H. Misdorp, blijven in ieder geval tot die tijd vastzitten op het politiebureau.

Dat hebben de advocaten van de verdachten vernomen van de Amsterdamse recherche. De directie van Nusse Brink, dat geld van twee criminele cliënten heeft witgewassen, wordt verdacht van 'verduistering van effecten' en 'bedrieglijke bankbreuk'. De verduistering van effecten slaat op de dollarobligaties van een cliënt die Nusse Brink ten onrechte in onderpand gaf aan zakenbank MeesPierson. Bij bedrieglijke bankbreuk gaat het volgens de strafwet om malversaties die tot doel hebben schuldeisers te benadelen. Bedrieglijke bankbreuk is een ernstig delict met een hoog strafmaximum van zes jaar. MeesPierson en effectenbank Van Meer James Capel hebben een vordering van respectievelijk 2 en 5 miljoen gulden op Nusse Brink.

Het politie-onderzoek naar fraude bij Nusse Brink begon in september vorig jaar, nadat het effectenkantoor tenonder was gegaan aan baisse-posities, het speculeren op een daling van de beurskoersen. Afgelopen vrijdag moesten de drie directeuren zich voor de commissie van orde van de Amsterdamse beurs verantwoorden. Dit interne tuchtcollege beticht de directie van Nusse Brink ervan niet meer te voldoen aan 'eisen van deskundigheid en betrouwbaarheid', ondermeer doordat zij effecten hebben verduisterd en onjuiste informatie hebben verstrekt aan het controlebureau van de beurs.