Den Haag wil museumpand verkopen

ROTTERDAM, 1 MAART. De gemeente Den Haag overweegt de 17de-eeuwse Sint Sebastiaansdoelen aan de Korte Vijverberg, een monumentaal pand waarin het Haags Historisch Museum is gevestigd, als kantoorruimte te verkopen. Met zes miljoen gulden steun van onder meer rijk en provincie is hetzelfde pand in 1986 als museum geschikt gemaakt.

De opbrengst van de Sint Sebastiaansdoelen, die uitkijkt op de Hofvijver, moet bijdragen aan de inrichtingskosten van het in aanbouw zijnde nieuwe Haagse stadhuis naar ontwerp van de Amerikaan Richard Meier. Het Haags Historisch Museum (HHM) zou moeten verhuizen naar het oude Raadhuis aan de Groenmarkt, dat door ingebruikneming van het nieuwe stadhuis komt leeg te staan. Zowel de directie van het Haags Historisch Museum als de Stichting Hofvijvermusea hebben zich tegen dit plan gekeerd.

Het Historisch Museum (HHM) maakt deel uit van het zogenaamde Hofvijverkwartier, een complex van musea en monumenten, zoals het Mauritshuis en de niet lang geleden geopende drie musea Bredius, Paleis Lange Voorhout en Galerij Willem V. Ook kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder heeft zich enkele jaren geleden in dit kwartier gevestigd. In juli draagt het ministerie van WVC de nabijgelegen Gevangenpoort als dépendance aan het Haags Historisch Museum over.

“Wij vinden het vreselijk om te moeten verhuizen”, zegt Marie-Christine van der Sman, directrice van het HHM. “Er zijn de laatste jaren veel mankracht en middelen geinvesteerd in een nauwe samenwerking tussen de Hofvijvermusea onderling. Uit beleidsnota's blijkt dat we als museumkwartier een speerpunt van de stad zijn geworden. Die organisatie dreigt nu verloren te gaan.”

F. van Koetsveld, voorzitter van de Stichting Hofvijvermusea die zich tot doel stelt meer bekendheid te geven aan het museale aanbod rond de Hofvijver, vindt de verhuizing 'rampzalig'. “Eindelijk is het Hofvijvergebied met jaarlijks zo'n drie- tot vierhonderdduizend bezoekers tot bloei gekomen, en dan besluiten de gemeentelijke rekenmeesters een succesvol museum als het HHM te verbannen, enkel en alleen om de Sint Sebastiaansdoelen te kunnen verkopen. Je moet goed draaiende instellingen niet frustreren en zeker niet de nek omdraaien”, aldus Van Koetsveld.

De gemeente Het Letterkundig Museum weigerde destijds het oude Raadhuis aan de Groenmarkt als nieuwe locatie te betrekken. Men vond het te klein en te hokkerig. Omdat de gemeente de trouwzaal wil blijven gebruiken, zouden alleen de kelder en twee bovenverdiepingen vrijkomen. Als museumruimte is het nu nog ongeschikt omdat de juiste verwarming en klimatologische apparatuur ontbreken. Volgens museumdirectrice Van der Sman is minimaal een miljoen gulden nodig om de nieuwe bestemming, die minder expositie-ruimte biedt dan de Sint Sebastiaansdoelen, als museum in gebruik te nemen.

De Haagse wethouder van ruimtelijke ordening P. Noordanus (PvdA) vindt het oude Raadhuis, dat uit een 16de- en een 18de-eeuwse gedeelte bestaat, als nieuw onderkomen van HHM vooral geschikt vanwege de stijlkamers en de ligging in het historische hart van de stad, aldus de gemeentelijke afdeling Voorlichting. Volgende week neemt de gemeente een beslissing over de locatie van het HHM.