CD'er Janmaat noemt PvdA 'fascisten van de toekomst'

DEN HAAG, 1 MAART. Partijleider Janmaat van de Centrumdemocraten (CD) vindt de PvdA “de fascisten van de toekomst”. Hij zei dat gisteren in een tv-uitzending van RTL5. “Dat meen ik”, aldus Janmaat. “Als de PvdA de kans krijgt, richt ze een dictatoriaal systeem op. De PvdA weet heel weinig van democratie af.” De PvdA wil niet op zijn uitlatingen reageren.

Janmaat deed zijn uitspraken naar aanleiding van een oproep die volgens hem in 'PvdA-blaadjes' heeft gestaan om CD-bijeenkomsten desnoods met geweld te verstoren. De PvdA ontkent dat die oproep ooit gedaan is.

De afgelopen maanden deed Janmaat uitspraken die ook binnen de CD tot verontwaardiging leidden, onder meer na het overlijden van minister Dales. Zo sprak hij de wens uit dat de gehele PvdA haar 'voorbeeld' zou volgen.

Janmaat verwees in het tv-programma ook naar de vliegramp in Suriname in 1989 waarbij 170 mensen om het leven kwamen: “De meeste kiezers weten dat de vliegramp misbruikt is door sommigen om op kosten van de Nederlandse samenleving vakantietripjes naar Suriname te maken. Dat soort mensen wil de CD helpen remigreren.”