Billiton lijdt groot verlies over '93

ROTTERDAM, 1 MAART. Billiton, de metaalpoot van de Koninklijke/Shell Groep, heeft vorig jaar een negatief resultaat geboekt van ongeveer 32 miljoen gulden. Netto kwam het verlies, als gevolg van reorganisatiekosten, uit op ongeveer 265 miljoen gulden.

De mijnbouwsector van Billiton leverde een exploitatieverlies van 26 miljoen gulden op. De bauxietwinning en de aluminaraffinaderij van Billiton Suriname trokken profijt van de koersdaling van de Surinaamse gulden, maar dat voordeel ging vervolgens voor een deel verloren door kostenstijgingen.

Het verwerkingsgedeelte van Billiton boekte vorig jaar een verlies van 11 miljoen gulden. De zinksmelterij Budelco in Budel (NB) werd getroffen door de lage zinkprijzen, terwijl Billiton Zink winst maakte doordat de hoge opbrengsten van de walserijproduktie ruimschoots opwogen tegen de lage zinkprijzen. In de loop van het jaar werden verscheidene bedrijven - waaronder Kawecki-Billiton in Nederland - afgestoten omdat Billiton zich voornamelijk wil toeleggen op mijnbouwactiviteiten.

Het handelsbedrijf van Billiton boekte een winst van 33 miljoen gulden. Flinke hoeveelheden aluminium en zinkconcentraat werden afgezet met behoorlijke marges. Die voor Billiton gunstige ontwikkeling werd voor een deel teniet gedaan doordat de prijzen en de afzet van ferro-nikkel op een lager peil kwamen.

Het moederconcern, de Koninklijke/ Shell Groep, onderhandelt sinds midden vorig jaar met het Zuidafrikaanse mijnbouwbedrijf Gencor over de verkoop van Billiton. Shell wil van deze verliesgevende dochter af om zich verder te concenteren op zijn kernactiviteiten. Gencor maakte onlangs bekend dat de financiering voor de overname van Billiton heeft weten te regelen. Analisten verwachten dat de huidige lage prijzen voor metalen de overnameprijs sterk zullen beïnvloeden.