Beurs in de ban van Duitse rente, koersen dalen licht

AMSTERDAM, 1 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen in de ban van de Duitse rente. De aandelenkoersen openden aanvankelijk hoger, maar het hoger dan verwacht vastgestelde tarief van de speciale beleningen in Duitsland drukte de pret.

AMSTERDAM Als gevolg daarvan stonden vooral de financiële waarden onder druk. De EOE-index gaf tegen het middaguur ruim twee punten prijs op ruim 418 punten.

De Bundesbank maakte bekend dat het tarief op de wekelijkse speciale beleningen is vastgesteld op 5,97 procent. Beleggers hielden rekening met 5,94 à 5,95 procent. Uit dit hoger dan verwachte tarief concluderen beleggers dat er voorlopig geen verdere renteverlaging in het vat zit.

Deze teleurstelling trof vooral de financiële waarden, doorgaans de grootste profiteurs van een tariefverlaging. Zo moest ABN Amro 1 gulden terug op 67,90 gulden en liet bank-verzekeraar ING 1,10 gulden liggen op 85 gulden. Verzekeraar Aegon leverde twee kwartjes in op 98,70 gulden, terwijl Amev zes dubbeltjes toegaf op 77,50 gulden.

De beurs werd verder verrast door een onderhandse aandelenplaatsing van Pakhoed bij ABN Amro. De bank zal de 2,6 miljoen aandelen zo snel mogelijk doorplaatsen bij andere beleggers. De stukken zijn geplaatst tegen een prijs “gerelateerd aan de slotkoers van maandag” (55,20 gulden). Ter beurze gaat men ervan uit dat de bank ongeveer 53,50 gulden voor de aandelen heeft betaald. In verband met de aankondiging van de emissie kon er 's ochtends niet in het fonds worden gehandeld.

De handel had niet veel om het lijf. Volgens handelaren is het wachten op nieuwe jaarcijfers van grote fondsen. Donderdag zijn DSM en Philips aan de beurt. Philips bleef prijshoudend op 47,30 gulden, terwijl dochter Polygram dertig cent inleverde op 77,50 gulden. Gisteren was de muziekmaatschappij hoogvlieger op Beursplein 5 met een koerswinst van 4,30 gulden op 77,80 gulden. DSM trok, vooruitlopend op de cijfers, dertig cent aan op 111,50 gulden.

Mede als gevolg van het tegenvallende tarief voor de Duitse beleningsrente stonden de obligatiekoersen licht onder druk. De meest courante staatsleningen daalden gemiddeld twee stuivers in koers.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren bij een matige handel over het algemeen omhoog gegaan, maar de toonaangevende fondsen moesten wat terrein prijsgeven. Dat kwam tot uitdrukking in de Dow Jones-index, die uitkwam op 3832,02 punten. Dat was 6,76 punten lager dan afgelopen vrijdag.

De Dow Jones-index zakte uiteindelijk door Philip Morris. De Amerikaanse autoriteiten zouden overwegen nicotine als een drug te classificeren. Dat zou grote gevolgen hebben voor de tabaksproducenten.

TOKIO De beurs van Tokio wist een stijging te bewerkstelligen. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 219,42 punten tot 20.216,62 punten. Het kwartaalverslag van de Japanse centrale bank werd voor kennisgeving aangenomen. De bank schreef dat er vage tekenen zijn die wijzen op een herstel van de economie.