Beeld Akropolis naar museum in Amsterdam

AMSTERDAM, 1 MAART. In het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam, is vanmiddag een 2.500 jaar oude kore uit Athene gearriveerd, een zeldzaam meisjesbeeld uit het Akropolis Museum in Athene. Bij hoge uitzondering heeft de Griekse minister Melina Mercouri toegestemd in het uitlenen van het beeld. De kore, verzekerd voor twintig miljoen gulden, vormt vanaf 4 maart het middelpunt van de tentoonstelling 'Marmer in Beeld, Griekenland 600 tot 100 voor Christus' ter viering het zestigjarig bestaan van het museum. Melina Mercouri, die de opening zou verrichten, is wegens ziekte verhinderd.

“Het is een wonder dat we het in bruikleen hebben gekregen”, aldus museumdirecteur prof.dr. H.A.G. Brijder. “Ze is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Zelfs de schildering is nog gedeeltelijk intact.” De kore, gewijd aan de godin Athena, dateert uit circa 520 voor Christus. Samen met een tiental soortgelijke beelden is ze omstreeks 1880 blootgelegd bij de Akropolis, waar ze bij de inval van de Perzen omstreeks 480 v. Christus was begraven.

Behalve deze kore krijgt het museum ook de Strangford Apollo. Deze gave kouros, een mannelijke pendant van de kore, geeft het Londense British Museum in bruikleen. Niet meer dan dertien gave Griekse kouroi zijn bewaard gebleven. Binnen- en buitenlandse musea hebben 35 beelden voor de tentoonstelling afgestaan.