Algerijnse extremisten vermoorden journalist

ALGIERS/ ALICANTE, 1 MAART. De 29-jarige Algerijnse televisiejournalist Abdelkader Hirèche, die voor de nieuwsafdeling van het televisiestation ENTV werkte, is gisteren door drie gewapende mannen doodgeschoten. Aangenomen wordt dat de aanslag, die plaats had in Gué de Constantine ten zuidoosten van Algiers, het werk is van gewapende moslim-extremisten.

Ten minste acht journalisten zijn in Algerije vermoord sinds januari 1992, toen de Algerijnse autoriteiten algemene verkiezingen annuleerden die op een overwinning voor het fundamentalische Front van Islamitische Redding (FIS) leken uit te lopen. Van deze acht journalisten werkten er vier voor de televisie.

Overigens heeft het Algerijnse leger de laatste tijd aan de moslim-extremisten zelf ook gevoelige klappen toegebracht. Zo werd zaterdag Mourad Si Ahmed, leider van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), met negen medestanders gedood bij een schotenwisseling met het leger.

Drie Algerijnse politieagenten die gisteren een vliegtuig in het Algerijnse luchtruim kaapten en ermee naar Alicante in Spanje vlogen, zullen geen politiek asiel krijgen in Spanje. Dit heeft de gouverneur van Alicante, Alfonso Chave, gisteren bekendgemaakt. Volgens Chave is het op grond van “internationale afspraken” onmogelijk om de drie asiel te verlenen.

De politieagenten kaapten gisteren een Boeing 727 van Air Algérie die op weg was van Oran naar Annaba met 120 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord. De kapers vertelden de passagiers dat het hun te doen was om politiek asiel in Spanje. Het vliegtuig landde gistermiddag om kwart voor twee Spaanse tijd in Alicante. Na enkele uren van onderhandelingen gaven de kapers zich over. Volgens de Spaanse autoriteiten zullen de bemanning en het personeel weer met hetzelfde vliegtuig naar Algerije terugvliegen. (AFP, AP, Reuter)