Strijd om Europa tussen de tapijten

Temidden van tweepersoonsbedden en stapels tapijten speelde Amsterdamse politici zaterdag in de Bijenkorf het spel Eurocratie. Doel: premier van Europa worden. Aan een klein tafeltje zaten de raadsleden D. Stadig (PvdA), F. Houterman (VVD), A. Schutte (GroenLinks) en E. Bakker (D66) gebogen over een blauw, vierkant bord. Even waanden ze zich lijsttrekker van een Europese partij. Voor een uur verplaatsten ze hun verkiezingstournee van Amsterdam naar Brussel, Londen en Parijs.

In Eurocratie mag iedere lijsttrekker in elke stad verkiezingen uitroepen. Als ze die winnen, krijgen ze leden van het Europese Parlement. Als ze alle steden van een lidstaat hebben verzameld, krijgen ze Europese ministers. De speler die als eerste een kabinet van twaalf ministers compleet heeft, is premier van Europa.

“Een leven zonder spel is geen leven”, zegt D66-lijsttreker Bakker die nu van 'de Radicalen' is omdat hij de bijbehorende pionnetjes zo mooi vindt. “Het duurt toch niet lang hè?”, vraagt hij na tien minuten aan de spelleider. Bakker voert toch liever “normaal” campagne. Alleen als op het bord verkiezingen worden uitgeroepen, lijkt Bakker zich echt te amuseren. “Verkiezingen, verkiezingen”, roept hij dan handenwrijvend. Dat collega Houterman in Porto geen verkiezingen wil houden, vindt hij “laf”. Maar Porto is voor Houterman “een maatje te klein”. “Ze hebben anders wel Ajax uit de cup geflikkerd”, weet Bakker. “Verkiezingen”, roept hij dan weer als een van zijn medespelers op Amsterdam komt. De dobbelsteen bepaalt dat de hoofdstad in handen van 'de conservatieven' komt. Houterman veert op: “Ha, een VVD-burgemeester.” Bakker moet even slikken.

Bedenker van Eurocratie is mr. J.A. Hoeksma, directeur Vluchtelingenwerk, die zich liet inspireren door Aristoteles' uitspraak 'politiek is een spel'. Hoeksma: “Als politiek een spel is, waarom zou een spel dan geen politiek kunnen zijn?” De speelgoedfabrikanten Jumbo en Ravensburger dachten daar anders over, dus gaf hij Eurocratie in eigen beheer uit. Overal in Europa worden nu voorrondes gespeeld van de European Championship Eurocracy. Iedereen kan meedoen. De finale wordt in juni in Brussel gehouden.

De bezoekers van de Bijenkorf lopen intussen gewoon door en raadslid Houterman begint na drie kwartier wat onrustig op zijn stoel heen en weer te schuiven. Terwijl zijn partijgenoten op dat moment door de stad fietsen om stemmen te winnen, is hij nog steeds geen premier van Europa. (MS)

    • Monique Snoeijen
    • Rob Schoof
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink