Protest in Leeuwarden tegen extreem-rechts

LEEUWARDEN, 28 FEBR. Ongeveer vijftienhonderd mensen hebben zaterdag in Leeuwarden gedemonstreerd tegen vreemdelingenhaat en racisme, onder het motto 'Eén volk, wereldvolk. Racisten de stad uit'.

Aanleiding vormde een door de CP'86 aangekondigde demonstratie in de Friese hoofdstad, die werd verboden door de Leeuwarder burgemeester drs. H.H. Apotheker. Volgens hem dreigde de openbare orde te worden verstoord, gezien de leuze van de CP'86 'Eigen volk eerst' en de tegendemonstratie die het Frysk Anti Fascisme Komitee (FAFK) had gezegd te houden.

De lijsttrekker van de CP'86 in Leeuwarden, D. van der Bos, had gezegd zaterdag toch met een aantal CP'ers uit protest te demonsteren bij het huis van Apotheker en de locale zender Radio Mercurius, omdat deze omroep had geweigerd Van der Bos aan het woord te laten. De CP zag hier vanaf, aldus Van der Bos, omdat het hoofdbestuur van de partij had verklaard dat de veiligheid van de CP'ers in het geding was.

De Leeuwarder politie zette zaterdag vijftig politiemensen in en hield er ongeveer honderdvijftig achter de hand. Er werden geen aanhoudingen verricht. Ongeveer zeven CP'ers waren in de stad en deelden tijdens een politieke markt en in het nieuwe stadskantoor folders uit. De gemeente had de CP verboden om met een kraampje aanwezig te zijn, uit vrees voor ordeverstoringen. Burgemeester Apotheker weigerde zaterdagmorgen een petitie in ontvangst te nemen van de CP'86, waarin de partij protesteerde tegen het verbod. Tijdens de demonstratie, waarin ook de Leeuwarder loco-burgemeester J. Vlietstra en een aantal raadsleden meeliepen, deden zich geen ongeregeldheden voor.

A. de Jong van het FAFK noemde de CP in een toespraak tijdens de manifestatie “een criminele, racistische partij”. “Racisme is moord op termijn. De CP'ers moeten opdonderen. Gelukkig is het een partij die niets voorstelt. Dat we er ons toch zo druk om maken getuigt misschien van onze eigen onmacht om de wereld menselijk te maken.”