Polygram in '93 opnieuw naar een recordwinst

LONDEN, 28 FEBR. Het muziek- en amusementsconcern Polygram, voor 75 procent eigendom van Philips, heeft het afgelopen jaar een netto winst behaald van 614 miljoen gulden, 21 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee boekte de onderneming voor het negende achtereenvolgende jaar een winstrecord. Dit heeft Polygram-president Alain Levy vanmorgen bekend gemaakt.

Hij sprak vanochtend over “een indrukwekkende financiële prestatie” en zei vertrouwen te hebben in verdere groei in de komende jaren, zowel wat de muziek- als de filmactiviteiten van het bedrijf betreft.

Polygram, na het Japanse Sony Music en het Britse Thorn EMI de derde muziekuitgeverij ter wereld, zag vorig jaar de verkoop van popmuziek met 13 procent toenemen. Pop is met 69 procent van de omzet de grootste inkomstenbron van Polygram. Het concern produceerde vorig jaar 30 popalbums waarvan meer dan één miljoen stuks over de toonbank gingen. Bestseller was So Far So Good van Bryan Adams, waarvan in zes weken bijna zeven miljoen exemplaren werden verkocht. De verkoop van klassiek nam toe van 12 tot 14 procent van de omzet.

Polygram ligt volgens Levy op koers met haar op lange termijn gerichte strategische expansie in filmentertainment. In 1993, aldus de Polygram-president is voortgegaan op de weg om wereldwijd een belangrijke partij te worden op het gebied van produktie en distributie. De inkomsten van de divisie namen in dat jaar met 23 procent toe.

De omzet van Polygram nam over 1993 met 12 procent toe tot 7,4 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat steeg met 18 procent tot 932 miljoen gulden.

Polygram vergrootte de winstgevendheid in alle regio's, inclusief Europa. In Noord-Amerika verdubbelde het bedrijfsresultaat. De bruto-marge van de groep nam eveneens toe, ondanks de voortdurende recessie en substantiële investeringen in muziek en film.De nettowinst per aandeel - gecorrigeerd voor de uitgifte van tien miljoen nieuwe aandelen, met de opbrengst waarvan Polygram vorig jaar platenmaatschappij Motown kocht - steeg tot 3,56 gulden. De onderneming wil een dividend uitkeren van 0,75 gulden per aandeel, 15 procent meer dan in 1992. Beleggers reageerden vamorgen positief op de resultaten. De koers van het aandeel steeg op de Amsterdamse Effectenbeurs met 3,60 gulden tot 77,10 tegen het middaguur. Ook Philips steeg met een gulden tot 47 gulden.