Peiling laat extreem rechts verdwijnen

Extreem-rechts zou uit de Haagse gemeenteraad zijn verdwenen als de verkiezingen vorige week waren gehouden. Volgens een opiniepeiling onder vijfhonderd Hagenaars, verricht door NSS Marktonderzoek, raken de Centrumdemocraten hun twee zetels kwijt. Ook CP'86 (een zetel) verdwijnt uit de Haagse raad.

Weinig lokale politici lijken echter fiducie te hebben in de uitslag, zo meldt de opdrachtgever van de enquête, de Haagsche Courant. CD-raadslid W. Schuurman, fractie-assistent en levensgezellin van het Tweede-Kamerlid H. Janmaat, zegt de uitslag van de opiniepeiling niet te geloven. “Daar lach ik om”, is haar commentaar.

In de raad zou de VVD met 12 van de 45 zetels de grootste partij worden, een winst van drie zetels. De grootste winnaar zou D66 worden met elf zetels, vier meer dan nu. De PvdA verliest er drie en komt op 9; het CDA komt na een verlies van twee zetels uit op acht.

Opmerkelijk is het grote aantal ondervraagden dat zegt woensdag naar de stembus te gaan. In Den Haag zou - als alle geënqueteerden zich aan hun woord houden - woensdag een opkomst van 83 procent worden gehaald. Bij de raadsverkiezingen van 1990 bracht de helft van de kiezers zijn stem uit. (RS)

    • Monique Snoeijen
    • Rob Schoof
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink