Pavement

Pavement. Crooked Rain Crooked Rain (abb 56 cd)

Het is twee jaar geleden dat de debuut-cd Slanted And Enchanted van de Amerikaanse groep Pavement verscheen. Intussen werd de tijdens optredens handstandjes makende en onhandelbare drummer Chris Young ontslagen, en is de groep afgedreven van de 'Engelse' invloeden van hun debuut. The Fall en Wire keren niet meer terug op Crooked Rain Crooked Rain. Crooked Rain.. is een plaat met fantastische songs, minder claustrofobisch dan zijn voorganger en toch geladen.

De opnamen vonden plaats in een afgeragde studio en zo klinken ook de gitaren. Ze zijn groezelig en druk, en steeds valt op onverwachte momenten weer ergens een gitaarriff in. Hun soms grauwe klank neigt bij momenten naar de wringende dissonanten van Sonic Youth. Zo dicht op elkaar als de gitaren klinken zo ruim en goed te onderscheiden zijn de drumpartijen. Daarbij valt op dat die nergens als 'meppen' overkomen, maar dat er een metalige trilling in zit. Alsof de snaar van de snaredrum hier beter te horen is dan bij andere drummers. De licht geconstipeerde maar ook geëmotioneerde zang van zanger Steve Malkus is afwisselend melig en gedreven.

In het als single uitgebrachte Cut Your Hair windt Malkus zich op over het opportunisme in de muziekwereld. Over de bandjes die plotseling als 'nieuwe ontdekking' bestempeld worden. Hij striemt en sneert, om in het daaropvolgende nummer Newark Wilder een bijna sentimenteel gevoelig stukje te zingen. Malkus heeft een groter bereik aan emoties gekregen, zoals Pavement muzikaal ook gevarieerder is geworden.

Pavement treedt woensdag 2/3 op in de Melkweg, Amsterdam en donderdag 3 maart in Vera, Groningen.

    • Hester Carvalho