Duitse Groenen willen coalitie met de SPD vormen

BONN, 28 FEBR. De Westduitse Groenen en het Oostduitse Bündnis '90, die in de Bondsdagverkiezingen van 16 oktober als fusiepartij aantreden, willen daarna met de SPD een coalitie vormen. Hun partij, die in opiniepeilingen nu goed is voor circa tien procent, stelt daaraan echter voorwaarden waarvan de SPD geschrokken is.

Dat blijkt uit SPD-reacties op het partijcongres van Bündnis '90/Groenen, dat afgelopen weekeinde in Mannheim werd gehouden. Dat congres bracht de zogeheten Realo's rond de Hessense (regionale) milieu-minister Joschka Fischer een serie nederlagen in de confrontatie met de linkervleugel, de zogeheten Fundi's. Want in het met slechts één tegenstem aanvaarde verkiezingsprogramma zijn tegen de zin van Fischer een reeks voor de SPD onaanvaardbare punten opgenomen. Zoals: geleidelijke opheffing van de Bundeswehr en de NAVO, beëindiging binnen twee jaar van het gebruik van kernenergie, invoering van een milieubelasting, het ongedaan maken van de recente wijziging (beperking) van het asielrecht en een drastische en snelle bekorting van de werktijden in Duitsland.

Joschka Fischer, die het fractievoorzitterschap in de Bondsdag of - liever nog - het ministerschap van buitenlandse zaken en het vice-kanselierschap in een coalitie met de SPD ambieert, had zijn partijgenoten op het congres vergeefs gewaarschuwd voor het radicale “sofortisme” van hun besluiten. De secretaris van het SPD-bestuur, Günter Verheugen, vertrouwensman van SPD-voorzitter en lijsttrekker Rudolf Scharping, concludeerde gisteren dat de Fundi's in Fischers partij kennelijk “nog steeds de dienst uitmaken”.