Designprijs voor tapijt Zweegman

ROTTERDAM, 28 FEBR. De Amsterdamse ontwerpster Diek Zweegman heeft de Designprijs Rotterdam 1994 (ƒ 40.000) gewonnen voor het synthetische tapijt 2805, dat ze maakte in opdracht van Koninklijke van produkten. Zweegman werkt bij het ontwerpbureau BRS Premsela Vonk in Amsterdam.

“Het combineert bescheiden schoonheid met een eigen uitgesproken karakter. Het tapijt heeft een rijke intrigerende structuur, prachtige subtiele kleuren en is tegelijk zacht en duurzaam,” aldus het beoordelingsrapport. De jury vond verder dat het niet eenvoudig is om een goed ontwerper te zijn bij zoiets banaals als vloerbedekking.

“Nederland is een goed ontworpen land met een hoog gemiddeld niveau van drukwerk, produkten en architectuur,” aldus de jury onder voorzitterschap van prof. W. Crouwel. Met de keuze voor het tapijt wil zij haar waardering uitspreken voor deze typische Nederlandse kwaliteiten “die het Nederlandse ontwerp een universele waarde geven”.

Eervolle vermeldingen kregen de papieren sieraden van Nel Linsen, de nieuwe bewegwijzering van Bureau Mijksenaar voor Schiphol, het tijdschrift View on Colour van Anton Beeke, Frans Oosterhof voor zijn illustraties in NRC Handelsblad en Maarten Struijs voor zijn gebouw voor een rookgasreiniger voor de Roteb in Rotterdam. De nominaties voor de prijs zijn nog tot en met 13 maart te zien in de Kunsthal in Rotterdam.