Chauffeur van taxi in Rotterdam vermoord

ROTTERDAM, 28 FEBR. De 56-jarige Rotterdamse taxichauffeur die in de nacht van vrijdag op zaterdag dood in zijn wagen werd aangetroffen, blijkt te zijn overleden aan een schotwond in zijn hoofd.

In de buurt van de taxi heeft de politie een pakketje gevonden met daarin een vuurwapen. Het staat nog niet vast of het wapen iets te maken heeft met de moord. Twintig rechercheurs zijn bezig met het onderzoek in deze zaak. Of de chauffeur beroofd is, wilde de politie vandaag nog niet zeggen. Het onderzoek richt zich onder meer op de laatste ritten van de chauffeur.

De collega's van de vermoorde chauffeur hebben geschokt op de moord gereageerd. Ze legden het werk vrijdagnacht enkele uren stil, blokkeerden de Coolsingel en het Hofplein in Rotterdam en kwamen alleen in actie bij spoedgevallen. Zaterdag reden veel taxi's in Rotterdam en Amsterdam met een zwarte rouwstrik op de auto.

Volgens voorzitter N. Reith van de RTC) waarbij de vermoorde chauffeur werkte, was het slachtoffer een “rustige jongen.” De man stond volgens Reith na 28 jaar op het punt de taxi vaarwel te zeggen om per 1 april over te stappen op een RTC-bus voor gehandicapten-vervoer, waardoor hij geregelder werktijden zou krijgen. Reith: “Dit was een van zijn laaste nachtdiensten, hij wou uit de nacht. Die wordt steeds riskanter. De taxi is nou eenmaal het enige winkeltje dat dan open is.” Reith verwacht in de komende dagen geen acties, “maar bij de crematie op donderdagmiddag kunnen de emoties natuurlijk weer oplopen”.

Taxichauffeurs worden, met name in de nachtdienst, vaak het slachtoffer van overvallen. Op 12 februari beroofde en mishandelde een klant nog een Rotterdamse taxichauffeur met een ijzeren staaf en spoot hem ammoniak in zijn gezicht, waardoor de man gedeeltelijk blind werd. Sinds 1976 zijn in Nederland dertien chauffeurs tijdens hun werk door geweldsmisdrijven om het leven gekomen. Op 9 augustus vorig jaar werd in Hilversum een 67-jarige chauffeur beroofd en doogestoken door een collega met gokschulden. In september 1992 werd een 19-jarige chauffeur uit Liempde in Boxtel doodgestoken.