Bundesbank soepeler bij rente geldmarkt

AMSTERDAM, 28 FEBR. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, heeft vanmorgen aangekondigd om de wekelijkse belening van dinsdag tegen een variabel tarief te openen. Daarmee bestaat de kans dat de Duitse belenings- ('repo') rente voor het eerst sinds half november daalt. Met beleningen vullen commerciële banken hun liquiditeiten aan. De beleningsrente is het leidende tarief, waarmee de Bundesbank de geldmarkt stuurt. Sinds eind vorig jaar staat het tarief onveranderd op 6 procent, terwijl het disconto sindsdien is verlaagd tot 5,25 procent.

Handelaren interpreteerden de stap vanmorgen als een poging van de Bundesbank om de rust terug te brengen op de obligatiemarkt. Vrees voor de gevolgen van verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten leidde vorige week tot een massale terugtocht van beleggers uit de obligatiemarkt, en joeg de kapitaalmarktrente in de VS en Europa scherp omhoog. Een effectieve renteverlaging door de Bundesbank zou de onrust die het gevolg was van de obligatieverkopen, moeten indammen.

De Bundesbank gaf geen commentaar op de aankondiging. Een variabel repo-tarief duidt er op dat commerciële banken via een biedsysteem meedingen naar de belening, door een rente af te geven die zij willen betalen.

Handelaren verwachtten dat het beleningstarief morgen licht daalt tot tussen 5,9 en 5,95 procent. De Amerikaanse dollar reageerde licht positief op het bericht. De munt noteerde rond het middaguur op 1,9250, een cent meer dan het slot van vrijdag.