Pourier winnaar van verkiezingen Antillen

PAG.3 ANTILLEN

WILLEMSTAD, 26 FEBR. De verkiezingen op de Nederlandse Antillen hebben een grote overwinning opgeleverd voor de nieuwe partij Pro Antillas Restructura (PAR) van mr. Miguel Pourier, die de staatkundige eenheid van de vijf eilanden wil behouden. De PAR kreeg gisteren 8 van de 22 zetels in de Antilliaanse Staten (parlement) en werd daarmee ook de sterkste groepering op het eiland Curaçao, dat recht heeft op 14 zetels in het nationale parlement.

Pourier wordt vrijwel zeker de nieuwe minister-president van de Antillen. Hij kreeg bij het referendum op Curaçao op 19 november vorig jaar al de steun van bijna driekwart van de kiezers voor zijn standpunt dat de Antillen bijeen moeten blijven. Alle andere Curaçaose partijen kozen voor een aparte status van het eiland zoals Aruba heeft, waardoor de Antillen uiteen zouden vallen.

De uitslag betekent een nederlaag voor de vorige Antilliaanse premier, mevrouw Liberia-Peters. Haar Nationale Volkspartij (PNP) houdt nog maar 3 zetels over van de 7 die ze in 1991 kreeg. Twee kleine partijen, FOL/SI en Nos Patria, die respectievelijk 3 en 1 zetel hadden, zijn bij deze verkiezingen weggevaagd. Op Sint Maarten boekte de oppositiepartij SPA grote winst. De SPA krijgt nu twee zetels in het nationale parlement, ze had er één. De regeringspartij van Bonaire UPB moest twee van haar drie zetels afstaan aan de oppositionele Democratische Partij (DP). Op de twee kleine Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba traden geen wijzigingen op.

De op Bonaire geboren fiscaal-jurist mr. Miguel Pourier (55), die in de jaren '70 minister voor economische ontwikkeling van de Antillen is geweest en als premier een interim-kabinet leidde, zei gisteravond dat de stembusuitslag op Curaçao “een ratificatie” is van het referendum van november. Pourier wil de twee bestuurslagen op Curaçao (landsbestuur en eilandbestuur) samenvoegen en de overheidsfinanciën saneren.