BSO neemt mogelijk Philipsdochter over

AMSTERDAM, 25 FEBR. Het softwarehuis BSO gaat mogelijk de Philips automatiseringsdochter Communications & Processing (C & P) overnemen. Momenteel is er een onderzoek gaande om te kijken hoe de al bestaande samenwerking kan worden verstevigd. Een van de opties waar de twee bedrijven naar kijken, is de integratie van C & P in BSO/Origin, heeft een woordvoerder van het Utrechtse softwarehuis vrijdag bevestigd.

Een Philips-woordvoerder wil alleen kwijt dat er gekeken wordt naar een uitbreiding van de samenwerking. Daarbij moet vooral worden gedacht aan een coöperatie van C & P en Origin in andere landen. Berichten over het afstoten van C & P noemt hij “speculatief”.

Een woordvoerder van BSO/Origin is daarentegen duidelijker: “Er is een onderzoek gaande naar samenwerkingsvormen, dat in het voorjaar wordt afgesloten. Daarna worden de zaken op een rijtje gezet. Het onderbrengen is één van de mogelijkheden”.

C & P, dat zich bezighoudt met het beheren van communicatienetwerken en rekencentra, maakt in Brazilië, Denemarken en Zweden al deel uit van de Origin-organisatie. Origin is de buitenlandse tak van BSO. Origin is afkomstig van Philips en werd enkele jaren geleden ondergebracht bij BSO. De in Utrecht gevestigde organisatie kreeg daardoor in een klap een wereldomvattend software-netwerk in handen.

Mocht de omzet van de Philips-dochter - in 1992 ruim 450 miljoen gulden met 1600 werknemers in BSO/Origin worden geschoven, dan wordt de nieuwe combinatie het grootste automatiseringsbedrijf in Nederland met een gezamenlijke omzet van ruim 1 miljard gulden. De grootste tot nu toe, Cap Volmac, is goed voor een omzet van ruim 800 miljoen gulden.

De nauwere sanmenwerking zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor het aandelenbelang van Philips in BSO/Origin. Nu bezit Philips een belang van 41 procent. Het Eindhovense concern kreeg de stukken in handen in ruil voor het afstoten van de Philips-softwaresector aan BSO. Volgens de zegsman van de Utrechtse onderneming is er van een vergroting echter “geen sprake”.