VOORKEUR FILM

SLEEPLESS IN SEATTLE Door Nora Ephron geschreven en geregisseerde film over twee mensen (Tom Hanks en Meg Ryan) die elkaar niet kennen, maar tegen wil en dank ontdekken dat ze voor elkaar bestemd zijn. Melodramatische komedie brengt overtuigende hommage aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs: de bioscoop als balsem voor de ziel. In 35 zalen.

SPEAKING PARTS Atom Egoyan maakte een duistere, belangrijke film over zijn zorgen over de macht en invloed van televisie en video. Lisa houdt van Lance, Lance valt voor Clara en alledrie worden ze geleefd door een wereld waar het videobeeld de plaats dreigt in te nemen van de tastbare werkelijkheid. Tilburg, Filmtheater Louis (vr).

TRAHIR Op basis van verhalen die hij hoorde van slachtoffers van Stalin en Ceausescu ontrafelt een naar Frankrijk gevluchte Roemeense cineast de vele kanten van het verraad van een, door Johan Leysen eminent gespeelde, dichter. Niet eerder bracht iemand in een zo barokke stijl een zo documentair aandoend wanhoopsgevoel in beeld. In een vracht aan fenomenale scènes omlijnt Radu Mihaileanu haarscherp de absurditeit die het leven in een heilstaat bepaalt. Amsterdam, Desmet; Deventer, Roggestraat.

THE WATERDANCE Op basis van eigen ervaringen schreef en regisseerde Neal Jimenez het groepsportret van de verlamde bewoners van een afdeling in een revalidatiecentrum. Teder en hardvochtig vertelt hij hun verhalen, komiek en dramatisch. Met prachtig spel, vooral van Wesley Snipes. Leeuwarden, Harmonie.