Geen steun Nederland voor Inkatha

DEN HAAG, 24 FEBR. Omdat de Inkathabeweging in Zuid-Afrika geweld toepast en niet meedoet aan de verkiezingen in april maakt de beweging voorlopig geen kans op financiële steun van Nederland. Zodra de beweging geweld afzweert, meedoet aan de verkiezingen en de grondbeginselen van de democratie accepteert heeft de beweging wel recht op steun.

Dat zei minister Pronk (ontwikkelinssamenwerking) vanochtend tijdens een overleg met de Tweede Kamer. In principe is voor het ANC, de Nationale Partij, de Vrijheidsalliantie en de Inkathabeweging honderdduizend gulden financiële steun gereserveerd. De verkiezingsuitslag bepaalt vervolgens hoeveel geld een partij daar bovenop krijgt.

De Stichting voor het Nieuwe Zuid-Afrika, waarin PvdA, CDA, VVD, D66, GroenLinks, SGP, GPV, RPF zijn vertegenwoordigd, bepaalt of een verzoek van een Zuidafrikaanse politieke partij om financiële steun wordt gehonoreerd. Voor de komende twee jaar is tien miljoen gulden beschikbaar.

De opbrengst van de vorige week gehouden televisie-actie van de Vara ten bate van Zuid-Afrika gaat niet naar één specifieke partij. Een half miljoen van de anderhalf miljoen gulden die Pronk bij de opbrengst heeft gelegd, wordt gebruikt voor voorlichting over de verkiezingen. Een miljoen gulden gaat naar projecten die nog nader moeten worden vastgesteld. De rest van de totale opbrengst van tweeënhalf miljoen gulden is eveneens bestemd voor voorlichting over de verkiezingen.