Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Familiehoofd G. van der Valk opgepakt

ROTTERDAM, 22 FEBR. Het hoofd van de familie Van der Valk, de 65-jarige Gerrit van der Valk die leiding geeft aan de gelijknamige restaurant- en motelketen, is zondagmiddag door de politie op Curaçao gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan belasting- en premiefraude. De vakantie vierende Van der Valk werd onder de ogen van zijn kleinkinderen van het strand geplukt.

Dat gebeurde ongeveer op het zelfde moment, dat op zondagavond rond negen uur in Nederland in vier van de zestig vestingen van de Van der Valk Groep onderzoek werd gedaan door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Dat heeft in de loop van de avond geleid tot vijftien aanhoudingen. Onder de gearresteerden zijn familie-leden van Van der Valk, bedrijfsleiders en overig administratief personeel. Gerrit van der Valk wordt voor verhoor naar Nederland gevlogen. Justitie verwacht op korte termijn, mogelijk vandaag, nóg een belangrijke verdachte aan te houden. Of dat Gerrits broer Arie is wil de officier niet bevestigen.

De invallen zijn gedaan bij de restaurants in Akersloot, Haarlemmermeer (brugrestaurant en motel) en Tiel en bij veertien werknemers van het concern. Zij worden verdacht van opzettelijk onjuiste aangifte van omzet- en loonbelasting. Ook zouden werknemers niet zijn aangemeld bij de bedrijfsvereniging.

Na eerder elk commentaar te weigeren heeft de familie Van der Valk nu via haar Amsterdamse advocaat mr. L.C.J.M. Spigt laten weten 'ernstig geschokt' te zijn door de gang van zaken. “Aanleiding tot dit onderzoek zou zijn dat de betrokken bedrijven onvoldoende belasting zouden hebben afgedragen”, aldus Spigt. “Zoals elk gezond bedrijf voert de Van der Valk Groep een voortdurende discussie met de fiscus met betrekking tot onderdelen van de te heffen belasting. Er vindt regulier overleg plaats dat nog niet is afgerond. In dit kader zijn door de fiscus voorstellen gedaan tot definitieve afwikkeling, die door het concern voorshands zijn afgewezen. Voor het overige ligt de materie ter beoordeling bij de fiscale rechter”, aldus Spigt.

De familie vindt de wijze waarop de invallen zijn verricht onbegrijpelijk. “Daargelaten dat het hier om een overval 'als een dief in de nacht gaat', stoort het de familie bijzonder dat gasten onnodig werden lastig gevallen”, aldus de raadsman. “De familie is ontstelt over het feit dat echtgenotes van de aangehouden familieleden eveneens zijn aangehouden en dat zelfs niet is geschroomd kleine kinderen van het bed te lichten”.

Volgens de officier van justitie in Den Haag is het openbaar ministerie al enkele maanden bezig met het onderzoek. Het gaat om de periode vanaf januari 1990. De verdenkingen zijn ontstaan door meldingen bij de belastingdienst en door onderzoek van FIOD en GAK.