Koerden overleven reis in container

STOCKHOLM, 21 FEBR. Een groep van 64 vluchtelingen, naar verluidt Koerden uit Irak, zijn ternauwernood aan verstikking ontkomen bij hun poging in een container Zweden te bereiken.

De vluchtelingen, 24 mannen, 14 vrouwen en 26 kinderen, zaten in een container op een vrachtwagen die zich aan boord bevond van een veerboot die van de Estse hoofdstad Tallinn naar Stockholm voer. Een bemanningslid die langs de vrachtwagen liep hoorde gebons op de wanden van de container, waarna die met een breekijzer werd geopend. De vluchtelingen bleken toen al negen uur te zitten opgesloten in de container van 12 bij 2.5 meter, waarin de zuurstof was opgeraakt en de temperatuur hoog was opgelopen. “Het was puur toeval dat de vluchtelingen werden gevonden”, aldus een politiefunctionaris. Meestal komt er onderweg niemand op het autodek van de veerboot. Het geluid van de vuisten op de wand van de container werd geheel overstemd door het geluid van het brekende ijs tegen het schip. De vluchtelingen zal waarschijnlijk asiel worden verleend in Zweden. (AP)