'Voor premier dringt tijd als kandidaat EC'

DEN HAAG, 18 FEBR. VVD-leider Bolkestein vindt dat premier Lubbers zich snel kandidaat moet stellen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie als hij deze functie ambieert. “Het lijkt me verstandig dat de heer Lubbers ruim van tevoren zijn kandidatuur bekend maakt en daar steun voor organiseert”, aldus Bolkestein gisteren na afloop van een debat over Europa met D66-leider Van Mierlo.

Bolkestein zegt dat Lubbers mogelijk te laat is met zijn kandidatuur als de Britse regering een sterke lobby opzet voor de Engelse Euro-commissaris L. Brittan. De Britse premier Major heeft deze week regeringsleiders in landen van de Europese Unie om steun verzocht voor de kandidatuur van Brittan. “De Engelse regering is vaak erg bedreven in dit soort situaties en bovendien is Engeland een groot land, groter dan Nederland en van meer gewicht”.

Premier Lubbers zwijgt over een mogelijke kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie dat wordt bekleed door de Fransman J. Delors. “Daar geef ik geen commentaar op, ik ben met andere dingen bezig. Er is veel werk te doen in dit land”.

Lubbers laat - sinds speculaties over de mogelijke opvolging van Delors - in het midden of hij beschikbaar is. Na de Kamerverkiezingen van 3 mei is hij als premier demissionair, maar hij zal in juni nog wel op de Europese Top in Griekenland zijn waar het besluit over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt genomen. Het CDA-Kamerlid H. Hillen noemt het echter riskant als Lubbers zijn kandidatuur te vroeg bekend maakt en verwijt Bolkestein dat hij met zijn oproep de toekomst van Lubbers in de verkiezingsstrijd wil betrekken.