Mandela en De Klerk: concessies aan rechts

PAG.4: ANGST VOOR GEWELD

DEN HAAG, 17 FEBR. Het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) en de Zuidafrikaanse regering hebben een aantal concessies gedaan aan de Vrijheidsalliantie in een poging dit verbond van conservatieve blanke en zwarte Zuidafrikaanse partijen te bewegen alsnog mee te doen aan de algemene verkiezingen van eind april.

In de nieuwe voorstellen, die ANC-voorzitter Nelson Mandela gisteren tijdens een persconferentie op het vliegveld van Johannesburg presenteerde, wordt het recht op zelfbeschikking van de Afrikaners erkend en worden garanties gegeven voor de autonomie van de Zuidafrikaanse provincies. Het ANC en de regering stemmen ook in met het gebruik van twee aparte stembiljetten voor de verkiezingen voor het nationale parlement en de regionale parlementen. In de eerste week van maart zal het parlement van Zuid-Afrika bijeenkomen om de nieuwe voorstellen te verwerken in de interim-grondwet.

Mandela is vanochtend aangekomen op Schiphol voor besprekingen met de Nederlandse regering en met PLO-leider Arafat en de Duitse SPD-politicus Johannes Rau, kandidaat voor het presidentschap, die eveneens in Nederland op bezoek zijn.

Mandela zei op Schiphol dat hij zijn verkiezingscampagne kort had onderbroken om naar een land te gaan “dat als een van de eerste de strijd tegen apartheid had ondersteund”. “Het is een genoegen om een land te bezoeken dat zoveel voor ons betekent”, aldus Mandela. Tijdens zijn bezoek zal Mandela deelnemen aan een tv-actie om geld in te zamelen voor een voorlichtingscampagne over de verkiezingen onder de zwarte bevolking van Zuid-Afrika.

Morgenochtend zal Mandela met Arafat ontbijten op het Catshuis. Mandela heeft het initiatief genomen tot de ontmoeting. Daarna zal Mandela een gesprek hebben met Rau. Vervolgens zal hij leden van de vaste commissie van buitenlandse zaken in de Tweede Kamer ontmoeten en 's middags in Amsterdam een lezing houden over investeringen in Zuid-Afrika. Daarna keert hij terug naar Johannesburg.