Viacom winnaar in strijd om overname Paramount

NEW YORK, 16 FEB. Het Amerikaanse televisie- en kabelproduktiebedrijf Viacom verklaarde zich gisteren de winnaar in het gevecht om mediagigant Paramount Communications. Viacom had volgens eigen zeggen bij het verstrijken van de deadline 91,6 miljoen ofwel 74,6 procent van de aandelen Paramount achter zich.

Daarmee is het einde van een van de meest interessante overnamegevechten van de laatste jaren in zicht. Viacoms laatste bod voor Paramount bedraagt 107 dollar per aandeel voor de eerste 50,1 procent en een variatie van effecten voor de resterende 49,9 procent. De overnameprijs komt in totaal uit op naar schatting 9,75 miljard dollar.

Als Viacom zijn fusie met videoverhuurketen Blockbuster heeft voltooid kan de overname van Paramount worden beklonken. Telefoonmaatschappij Nynex, die 1,8 miljard dollar stak in Viacom, wordt de vaste partner van het nieuwe conglomeraat, waarvoor officieel nog geen naam bekend is. Sumner Redstone van Viacom wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur en Paramount-topman Martin Davis wordt voorlopig tweede man. President en chief executive officer wordt Frank Biondi van Viacom. Ook

PAG.19PORTRET PARAMOUNT

voor Wayne Huizenga van Blockbuster is een topfunctie gereserveerd. Vaststaat dat zoveel persoonlijkheden voor enig gedrang in de Paramount-top zullen zorgen.

Paramount, Viacom en Blockbuster, straks goed voor een omzet van 12 miljard dollar, hebben samen een enorm aandeel in de Amerikaanse amusementsindustrie. Paramount is een filmstudio, televisieproducent en uitgever, Viacom is eigenaar en exploitant van landelijke kanalen als MTV, Nickelodeon, Showtime en de Movie Channel. Blockbuster is veruit de grootste videoketen in de wereld en is ook actief in de muziekdistributie. Het heeft een zeventig procent aandeel in Spelling Entertainment en 37 procent in Republic Pictures. Zowel Spelling als Republic hebben een enorme catalogus van films en tv-programma's.

Viacom en Paramount kondigden in september een fusie aan maar een week later mengde QVC, postorderbedrijf op de kabel, zich met een hoger bod in het gevecht. De twee partijen verhoogden hun biedingen elk vier maal en Viacom bood in de laatste ronde zekerheden voor het effectengedeelte van zijn bod. Op grond daarvan gaf de raad van bestuur van Paramount drie weken geleden zijn aandeelhouders het advies op het bod van Viacom in te gaan.

Beide partijen hebben onderweg financiële steun gezocht bij andere bedrijven en Viacom kondigde op 7 januari zelfs een fusie aan met de videoverhuurketen Blockbuster om het contante gedeelte van zijn bod te kunnen verhogen tot 107 dollar per aandeel Paramount. Begin september vorig jaar zweefde het Paramount-aandeel nog ergens in de 40 dollar, gisteren eindigde het op 77 7/8 dollar.

Topman Barry Diller van QVC nam zijn verlies gisteren sportief op. “Zij hebben gewonnen. Wij hebben verloren. Volgende zaak”, liet hij weten.