Tweede zege van Eltingh op beste tennisser van de wereld

PHILADELPHIA, 16 FEBR. Jacco Eltingh heeft geen ontzag voor grote namen. Dat heeft de bescheiden tennisser uit Heerde meer dan eens aangetoond. Hoe hoger een tegenstander op de wereldranglijst staat, hoe groter de motivatie van Eltingh wordt.

Gisteren was het in de openingsronde van het toernooi in Philadelphia voor de tweede keer de nummer één van de wereld Pete Sampras, die zich in de dadendrang van Eltingh vergiste. De Amerikaan verloor met 6-7 (8-10) 4-6. Het dubbelmaatje van Eltingh, Paul Haarhuis, bereikte de tweede ronde ten koste van veteraan Jimmy Connors: 6-4 2-6 7-6 (7-3).

In april van het vorig jaar was Eltingh in Atlanta ook beter dan Sampras. In de halve finale won de Nederlander toen met identieke setstanden om vervolgens via de Amerikaan Brian Shelton het toernooi op zijn naam te brengen. In die periode stond Eltingh 87ste op de wereldlijst, begin deze week was hij 89ste.

Sampras had meteen in de gaten dat Eltingh hot was. “In de eerste games voelde ik dat hij er stond”, verklaarde de Amerikaan. “Zijn service gaf me veel problemen. Vooral zijn tweede opslag was moeilijk te bespelen.” Eltingh was een en al glimlach: “Het geeft me een lekker gevoel dat dat soort jongens haast geen antwoord hebben op mijn service. Als die eenmaal goed loopt tenminste. Ik weet dat ik veel risico kan nemen. Zij moeten dan maar zien hoe ze me passeren.”

Sampras bleef realistisch over zijn onverwachte verlies. “Verrassingen komen elke dag voor. Vandaag overkwam mij dat. Maar kijk eens naar de schaatser Dan Jansen. Hij verspeelde zijn kansen door een klein slippertje. Die jongens moeten vier jaar wachten voordat ze weer een kans hebben op een hoofdprijs, ik kan volgende week weer een toernooi winnen.”

In de eerste set gaven beide spelers geen enkele servicegame uit handen. Het geluk rolde in de tiebreak naar Eltingh toe. Sampras liet op 8-7 een setpunt liggen. Eltingh sloeg op 9-8 toe met een scherpe backhand volley. Eerder had hij drie breekpunten onbenut gelaten. De beslissing in de tweede set viel in de derde game, toen Sampras bij 30-40 een dubbele fout sloeg.

Connors, die een wild card had gekregen, won zijn eerste set in het circuit sinds hij een jaar geleden in San Francisco de halve finales bereikte. De 41-jarige Amerikaan was dichtbij een zege op Haarhuis, die over de veerkracht van Connors een boek vol kan schrijven. In 1991 immers ging de Brabander in de kwartfinales van de US Open in vier sets onderuit tegen Connors, die als geen ander het publiek kan bespelen.

Connors verloor in Philadelphia de eerste set met 6-4, maar kwam halverwege de tweede set goed in zijn ritme. Hij won die reeks met 6-2 en nam vervolgens een voorsprong van 4-2. Op 6-5 kreeg Connors op de service van Haarhuis zelfs drie matchpoints (40-0), die hij stuk voor stuk liet liggen. “Zoiets is me in al die jaren nog nooit overkomen”, zei de Amerikaan hoofdschuddend na afloop. “Hij zou echt meer moeten spelen”, sprak Haarhuis. “Jongens als Sampras en Courier kunnen het publiek minder amuseren, zeker op een dinsdagavond.”

Voor de verdediging van hun wereldtitel in het dubbelspel moeten Paul Haarhuis en Jacco Eltingh aan het eind van dit jaar naar Jakarta. De tennisproforganisatie (ATP) maakte gisteren bekend dat het toernooi van Johannesburg naar de Indonesische hoofdstad verhuist. Daar wordt het toernooi van 23 t/m 27 november in het Gelora Senayan-stadion gehouden. Het prijzengeld bedraagt 2,6 miljoen gulden. Dat wordt in 1995 verhoogd tot 2,8 miljoen. (Reuter)