Monotone Iraanse kinderfilm

De rode laarsjes (Chakmeh). Regie: Mohammed-Ali Talebi. Met: Sameneh Jafar-Jalali, Raya Nasiri, Ali Atashkar. Vanaf drie jaar. Amsterdam, Rialto; Rotterdam, Venster.

Jonge kinderen tot een jaar of zeven zijn welwillend genoeg om De rode laarsjes belangstellend te volgen. Het bijzonder simpele, door een Nederlandse vertelstem samengevatte, verhaal draait om een leeftijdgenootje in een ver land, zodat je je kunt verbazen over hoe die mensen slapen en eten en kunt griezelen bij een dame die een schaapskop in haar boodschappenmand draagt. Er zijn herkenbare kibbel- en speelpartijen met een buurmeisje en het drama van een verloren nieuwe laars zal aanspreken. Ook de boodschap van de film die, weinig subtiel, vriendschap en verdraagzaamheid predikt zullen kleuters graag ter harte nemen.

Ieder ander zal minder geduld opbrengen voor De rode laarsjes. De Iraanse scenarist-regisseur Mohammed-Ali Talebi hanteert een monotone verteltrant en zijn ongetwijfeld welgemeende maatschappelijke klacht klinkt zo sentimenteel en is zo dik opgelegd (oorlogsweduwe moet werken en kan geen kant op met kind) dat ik, hoewel ik daar nergens iets over terug vond, de indruk kreeg van zware ingrepen door de Iraanse staatscensuur.