d'Ancona wenst geen burgemeesterschap

AMSTERDAM, 16 FEBR. Minister d'Ancona van WVC is geen kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam. De functie zou haar te weinig vrije tijd laten en de kwaliteit van het stadsbestuur bevalt haar maar matig.

Dit heeft de minister gisteren gezegd in een vraaggesprek met Het Parool.

“In het Amsterdamse stadsbestuur zitten mensen die onvoldoende kwaliteit hebben”, vindt d'Ancona, al zitten er volgens haar “ook goede bij”. Namen wilde ze niet noemen.

Ze voegt er aan toe: “Voor een burgemeester is het van het grootste belang je te omringen met echt heel goede mensen. Ja, en dat zal nog wel eens een probleem kunnen blijken. Voor welke burgemeester dan ook.”

Over zichzelf heeft ze het dan dus niet, al was haar naam de laatste weken vaak opgedoken in het lijstje van mogelijke kandidaten. Maandag werd bekend dat drie kandidaten vanuit de PvdA hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap.

Waarnemend burgemeester De Grave van Amsterdam was vanmorgen voor commentaar niet bereikbaar. Zijn partijgenoot, VVD-fractievoorzitter A.L. van der Stoel vindt dat d'Ancona haar oordeel over het Amsterdams bestuur maar eens in een openbaar debat moet vellen. Volgens Van der Stoel schreeuwen de uitspraken van de minister om onderbouwing.