Zoeloekoning wil eigen staat stichten

DURBAN, 15 FEBR. De Zoeloe-koning Goodwill Zwethelini heeft gisteren in een toespraak tot 15.000 van zijn 'onderdanen' in de Zuidafrikaanse havenstad Durban opgeroepen tot de stichting van een onafhankelijke Zoeloestaat in zuidelijk Afrika. De nieuwe staat zou de grenzen moeten hebben die een eerdere onafhankelijke Zoeloe-staat in 1834 had en zou het grootste deel van het huidige noord-Natal moeten omvatten. Zwethelini formuleerde dezelfde eis in een gesprek dat hij gisteren had met de Zuidafrikaanse president De Klerk. De Inkatha Vrijheidspartij, die voor het grootste gedeelte uit Zoeloes bestaat, heeft zaterdag aangekondigd de verkiezingen in Zuid-Afrika van eind april te boycotten, zolang er niet meer garanties worden gegeven in de interim-grondwet voor de autonomie van de diverse provincies in Zuid-Afrika. (Reuter, AP)