Onderhandeling met Zapatisten nabij

SAN CRISTOBAL, 10 FEBR. Besprekingen tussen de Mexicaanse regering en de Indiaanse Maya-rebellen in de zuidelijke staat Chiapas, beginnen mogelijk dit weekeinde, zo wordt uit kringen rond de onderhandelaars in het conflict vernomen.

Een afgezant van de Mexicaanse regering, Manuel Camacho Solis, bijgestaan door de bisschop van San Cristobal, Samuel Ruiz, wil met het nationale bevrijdingsleger van de Zapatisten onderhandelen om de opstand die op nieuwjaarsdag begon met de verovering van een aantal steden, te beëindigen. De rebellen hebben gezegd tot onderhandelingen bereid te zijn, maar het startschot voor de besprekingen moet door het opperbevel van de Zapatisten gegeven worden, aldus een woordvoerder van bisschop Ruiz.

De identiteit van leider van de Zapatisten, 'Marcos', die zijn gezicht achter een masker verbergt, is onbekend. De onrust in Chiapas is de laatste dagen weer toegenomen. (Reuter)