HET JAAR VAN DE HOND

Bij een Chinese sterrenwichelaar krijg je een ander beeld van jezelf en een andere toekomst voorgespiegeld dan bij een Nederlandse astroloog.

Onze sterrenbeelden wisselen elkaar om de maand af, maar de Chinese tekens stralen fier een heel jaar lang. Dus gij lezers die in de komende twaalf maanden 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84 of bij leven en met leesbril 96 of 108 jaar oud wordt, 'gij trouwhartigen en zorgzamen zijt kinderen van het jaar van de Hond'. Op 10 februari, het Chinese nieuwjaar, geeft de Haan het estafettestokje door aan de Hond. De Chinezen kunnen met meer recht en reden van een dierenriem spreken dan wij. Boeddha, zo wil de overlevering, nodigde alle dieren uit voor een nieuwjaarsbijeenkomst. Er verschenen er slechts twaalf, in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Schaap, Aap, Haan, Hond en Zwijn. Zij gaven hun namen en eigenschappen aan het corresponderende jaar.

De Chinezen vieren hun nieuwjaar met vuurwerk en met maaltijden vol symboliek. Karper, bijvoorbeeld, staat voor geluk en wordt daarom met graagte gegeten, trouwens niet alleen in China maar ook in de Balkan bij het Europese nieuwjaar. Karperachtigen stonden tot de tweede helft van deze eeuw ook geregeld op het menu van het Nederlandse huisgezin, maar hun rijkdom aan graten zal hen minder geliefd hebben gemaakt. Zij behoren nog steeds, of weer opnieuw, tot de lievelingen van de sportvisser die in zoetwater zijn hengel uitwerpt: de - speciaal gekweekte - karper en zijn neefjes de brasem, de voorntjes, de zeelt, om de belangrijkste te noemen. Geen geluk zonder doornen, of in dit geval graten. Daarom binnenkort een recept met karper.