WEEBER [3]

De eerste keizer van China (221 v.Chr.) noemde zich Sjih Huang-Ti, wat zoveel betekent als Zoon van de Hemel.

Desondanks kunnen we hem beschouwen als het archetype van de despotische heerser: hij minachtte zijn onderdanen. Professor Carel Weeber, zo blijkt uit de krant van 2 februari, is de uit de hemel neergedaalde kunstenaar: hij minacht zijn publiek. Welbespraakte kunstenaars kunnen zelfs de nieuwste kleren van de keizer nog als diepzinnig aan de man brengen. Zolang het schilderijen zijn, hoeven wij die niet te gaan bekijken. Met architectuur is dat anders, die staat langs de weg. Als het de mensen niet bevalt, dan lopen ze toch een straatje om? adviseert Carel Weeber. Je kunt het ook omdraaien en zeggen: geef die man geen opdracht meer. Dan kunnen wij gewoon de kortste route nemen zonder gedeprimeerd te raken.