Gematigde reacties op koersdaling Wall Street

PAG.11 NERVEUS DAMRAK

AMSTERDAM, 7 FEBR. De Europese aandelenbeurzen hebben vanmorgen op de koersval op Wall Street, afgelopen vrijdag, gereageerd met koersdalingen van 2 tot 3 procent. Op de Amsterdamse effectenbeurs waren de aandelenkoersen tegen het einde van de ochtend ruim 2,5 procent gedaald.

Van paniekverkopen was echter geen sprake. Beleggers keken reikhalzend uit naar het koersverloop op de beurs van New York vanmiddag. Wall Street sloot vrijdag 96 punten lager op 3.871,42 punten, de grootste daling in twee jaar. Beleggers verkochten massaal aandelen nadat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, onverwachts een belangrijk rentetarief verhoogde.

In Londen daalde de FT-100-koersgemiddelde bijna tachtig punten naar 3.396,9 punten, in Frankfurt kelderden de Duitse aandelenkoersen bijna drie procent. Behalve particuliere beleggers waren vooral Amerikaanse pensioenfondsen verantwoordelijk voor verkoop van Europese aandelen. De Amerikaanse dollar was vanmorgen fors hoger. Op de wisselmarkt noteerde de Amerikaanse munt, die vrijdag sloot op 1,9455 gulden, omstreeks het middaguur 1,9719 gulden. Een hogere rente in de VS maakt de dollar aantrekkelijker als belegging.

Ook in het Verre Oosten kregen de beurzen rake klappen doordat buitenlandse beleggers aandelen verkochten. In Hongkong daalden de koersen met 6,2 procent, in Bangkok met 6,7 procent. Tokio, met afstand de belangrijkste beurs in het Verre Oosten, hield het verlies beperkt met een koersdaling van 1,4 procent.