Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Akkoord Mexico met Zapatisten

SAN CRISTOBAL, 5 FEBR. De Zapatistische opstandelingen in het zuiden van Mexico zullen zich op korte termijn terugtrekken naar twee neutrale zones.

De guerrillastrijders gingen gisteren akkoord met een regeringsvoorstel van die strekking, dat vredesoverleg mogelijk moet maken. In een communiqué zegt het Zapatistische Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) dat het zich zal terugtrekken uit de plaatsen San Miguel en Guadalupe Tepeyac zodra het Rode Kruis daar humanitaire hulpposten heeft geïnstalleerd. Beide plaatsen liggen midden in het jungle- en berggebied dat de Zapatisten na hun offensief van begin januari nog altijd onder controle hebben. Het voorstel voor het creëren van niemandsland is bedoeld om onderhandelingen mogelijk te maken. Waarschijnlijk beginnen de gesprekken tussen het EZLN en de regeringsonderhandelaar Manuel Camacho Solis al dit weekeinde of begin volgende week in een van de twee neutrale zones.

De Zapatisten-leider Marcos maakte in een verklaring tevens bekend dat het EZLN de ontvoerde oud-gouverneur generaal Absalon Castellanos Dominguez zal vrijlaten. (AP, Reuter)