Kans op militaire order voor Israel, tegenorder bij Daf

PAG.2 ONBEMANDE RVP's

TEL AVIV, 4 FEBR. Nederland voert met Israel vergevorderde onderhandelingen over de aankoop van onbemande vliegtuigjes, zogeheten RVP's, ter waarde van 100 miljoen gulden. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris van defensie, A.B.M. Frinking, gisteren in Tel Aviv gezegd na een vierdaags bezoek aan Israel. Als compensatie voor de order moet Israel zich verplichten voor 100 miljoen gulden aan materieel bij DAF Trucks te kopen.

Tevens zal Nederland medio 1994 een militaire attaché toevoegen aan de ambassade in Tel Aviv. Als eerste militaire attaché in Israel is de 45-jarige luchtmacht-kolonel H.J. Vandeweyer benoemd. Tijdens de Golfoorlog voerde hij de Nederlandse Patriot-eenheid bij Jeruzalem aan.

In een brief aan de Kamer van december vorig jaar meldde Frinking dat er vier kandidaten zijn voor de aanschaf van 32 onbemande vliegtuigjes. Behalve een Zwitsers-Israelische ontwerp gaat het om een Frans, een Engels en een Italiaans type. Eind dit jaar zal Defensie een besluit nemen. Tot nu toe wordt nog met alle kandidaten onderhandeld, zo zei een woordvoerder van het ministerie van defensie vanmorgen.

De met nachtkijkers uitgeruste onbemande vliegtuigjes, waarvoor Nederland grote belangstelling heeft, kunnen volgens staatssecretaris Frinking “ook in Joegoslavië worden ingezet”. Fokker zou volgens Frinking kunnen worden betrokken bij de produktie van onderdelen van de voor Nederland bestemde twintig onbemande vliegtuigjes, die worden geleverd met een elektronisch besturingssysteem en een afschietplatform. Hoewel nog twee landen, waaronder Frankrijk, naar de Nederlandse order dingen, liet Frinking duidelijk uitkomen dat Israel een grote kans maakt de Nederlandse order in de wacht te slepen. “Bij de aankoop van materieel spelen ook andere, politieke overwegingen een rol”, zei Frinking in Tel Aviv. “De vliegtuigjes zijn echter wel wat duur”, voegde hij eraan toe.

Bij DAF in Eindhoven is nog weinig bekend over mogelijke compensatie-orders van Israel. Een delegatie van DAF verkeert in het gezelschap van Frinking in Israel. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om militaire vrachtwagens, aldus een woordvoerder van DAF in Eindhoven. Zeker is wel dat de order niet voor januari volgend jaar zal worden geplaatst.

Pag.2: Attaché in Tel Aviv door vredesproces

De veranderingen in het Midden-Oosten en “de industriële ontwikkelingen in Israel” hebben Nederland er volgens staatssecretaris Frinking toe gebracht een militaire attache in Tel Aviv te benoemen. Tot dusver vervulde de Nederlandse militaire attaché in Parijs deze post tevens in Tel Aviv.

Staatsscretaris Frinking zei eveneens dat Nederland van plan is zijn deelname aan de internationale troepenmacht in de Sinaï-woestijn met nog een half jaar te verlengen waarna Nederland zich mogelijk zal terugtrekken uit dit 'vredeskorps'. Frinking speculeerde erop dat de daardoor beschikbaar te komen Nederlandse eenheden een bewakingsrol kunnen spelen bij vredesregelingen tussen Israel en de Arabieren. “Desgevraagd willen we in de regio betrokken blijven”, aldus Frinking. “We willen de Nederlandse belangen met Israel zichtbaar houden. Defensie wil zijn banden in de regio versterken.”

De plaatsing van een militaire attaché in Tel Aviv is het rechtstreekse gevolg van het Israelisch-Arabisch vredesproces. Wegens de Arabische gevoeligheden verzette het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zich tot dusverre tegen een dergelijke benoeming. Dit argument is als gevolg van de nieuwe ontwikkelingen in het Israelisch-Arabisch geschil komen te vervallen.

Staatssecretaris Frinking prees gisteren de “openheid en het vertrouwen” van de Israeliers omdat ze hem hadden laten vliegen in een Cobra-helikopter die was uitgerust met de modernste Israelische elektronica.

Tijdens zijn bezoek aan Israel werd staatssecretaris Frinking gisteren onder anderen door premier Yitzhak Rabin en de onder-minister van buitenlandse zaken Jossi Beilin. Rabin zei volgens hem nadrukkelijk dat wat Israel betreft het vredesproces een onomkeerbare ontwikkeling is.