WAO

Eén consequentie van de nieuwe WAO-maatregelen is tot op heden onbesproken gebleven.

Een arbeidsongeschikte kan op basis van deze tijdelijke uitkering nooit meer een woning kopen met een hypothecaire geldlening. Een van de algemene voorwaarden om voor zo'n lening in aanmerking te komen is een dienstverband voor onbepaalde tijd of een vaste, gegarandeerde uitkering (inkomensgarantie). Tot en met september vorig jaar was het mogelijk om (mede) op basis van een arbeidsongeschiktheidsuitkering een hypothecaire geldlening (al dan niet met gemeentegarantie) te verkrijgen. De WAO-maatregelen hebben daaraan een eind gemaakt. Arbeidsongeschikten komen nu in aanmerking voor een tijdelijke uitkering en hebben geen andere inkomensgarantie dan bijvoorbeeld iemand die een beroep doet op een werkloosheidsuitkering: de bijstand. Voor toekomstige en vrijwel alle bestaande arbeidsongeschikten is een eigen woning dan een gepasseerd station.