Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Tuzla komt onder vuur

TUZLA, 2 FEBR. Servische artillerie heeft gisteren de omgeving gebombardeerd van het vliegveld van Tuzla, waarvan de Veiligheidsraad de heropening eist terwille van de aanvoer van humanitaire hulp.

Volgens een woordvoerder van UNPROFOR, de vredesmacht van de Verenigde Naties, ter plaatse vielen gistermiddag een aantal granaten direct naast het vliegveld en naast het hoofdkwartier van zijn eigen onderdeel, NORBAT 2.

De Servische troepen in Bosnië verzetten zich tegen een mogelijke heropening van het vliegveld van Tuzla omdat, naar hun opvatting, de luchthaven zal worden gebruikt voor de aanvoer van wapens voor de moslim-partij. De luchthaven zelf is op dit moment in handen van moslim-troepen, die de gebouwen hebben bezet op het moment dat in november '93 het Britse UNPROFOR-batraljon door een Scandinavische eenheid werd vervangen. NORBAT-2 heeft besloten niet te zullen proberen de luchthaven weer in bezit te nemen voordat het moment van heropening is aangebroken.

De politieke leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, verklaarde gisteren tegenover de Servische televisie 'niet principieel' tegen heropening van de luchthaven te zijn. Het parlement van de 'Republika Srpska' in Bosnië zou zich over de zaak moeten uitspreken, zei hij. (AFP)