Onderzoek bij Italiaanse banken

ROME, 1 FEBR. Het Italiaanse corruptie-onderzoek 'Schone Handen' richt zich op de staatsbanken, die in veel opzichten onder controle stonden van de regeringspartijen.

Gisteren zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de top van de spaarbank Cariplo, de grootste spaarbank van Italië. De vice-president van de bank, de socialist Carlo Polli, is in Milaan gearresteerd. De president, de christen-democraat Roberto Mazzotta, was op zakenreis in het buitenland en zal bij zijn terugkeer worden aangehouden. Twee andere hoge functionarissen van de bank zijn ook gearresteerd. De justitie verdenkt de banktop van manipulaties met het pensioenfonds van de bank. Het fonds zou onroerend goed tegen een hoge prijs hebben gekocht. De verkoper zou hiervoor smeergeld hebben betaald aan de christen-democratische en de socialistische partij.

Verder wordt Mazzotta verdacht van betrokkenheid bij een aantal Milanese corruptiezaken die al eerder aan het licht zijn gekomen. Hij heeft een prominente rol gespeeld binnen de afdeling-Milaan van zijn partij, is korte tijd minister geweest van regionale zaken en geldt als een beschermeling van oud-premier Ciriaco De Mita. De corruptie-onderzoeken hebben tot nu toe de banksector nauwelijks geraakt, hoewel deze in Italië wordt gedomineerd door de staatsbanken en hoewel de staatsbanken een instrument zijn geweest in handen van de regeringspartijen.

Over de benoeming van de topfuncties bij de staatsbanken is steeds een fel politiek gevecht gevoerd. Vermoed wordt dat veel staatsbanken diep betrokken zijn bij smeergeldschandalen. De 66-jarige Polli, de vice-president van de Cariplo, was senator voor de socialistische partij en heeft een lange carrière binnen de bank achter de rug. De bank zelf is met vijftienduizend employés en spaartegoeden voor 75,5 biljoen lire, ruim negentig miljard gulden, de grootste spaarbank van Italië en volgens Italiaanse bronnen zelfs de grootste spaarbank ter wereld.