Hoekman Van der Moolen haalt meeste fondsen binnen

AMSTERDAM, 1 FEBR. Het grootste hoekmansbedrijf op de Amsterdamse effectenbeurs, Van der Moolen, heeft met zijn dochterondernemingen de meeste fondsen binnengehaald bij de lopende herverdeling van de beursgenoteerde ondernemingen. Dat blijkt uit de mededelingen die het hoekmansbedrijf gisteren heeft gedaan over de ronddraaiende 'carroussel', die de huidige hervorming van de beursvloer begeleidt.

Van der Moolen mag naar alle waarschijnlijkheid 'specialist' worden in onder meer aandelen Unilever en Philips. Dat staat in het advies van de commissie van Wijze Mannen aan het beursbestuur over de herverdeling van de beursfondsen. De hoeklieden krijgen tot vrijdag de tijd om te reageren op de voorstellen en daarna beslist het beursbestuur over een definitieve toewijzing van de fondsen. De beleggers toonden zich vanmorgen niet razend enthousiast: de koers van het aandeel Van der Moolen daalde met een dubbeltje tot 40,30 gulden.

Bij de lopende hervorming van de beurs verdwijnen de zogeheten hoeklieden, die vaak met twee of meer bedrijven in een fonds orders verwerken en prijzen vasstellen. In hun plaats komen 'specialists' die als enige in een bepaald fonds mogen handelen. De commissie van Wijze Mannen onder leiding van oud-VNO-voorzitter C. van Veen bedacht vorig jaar een systeem (inmiddels bekend als de 'carroussel'), waarbij een fonds gaat naar de hoekman die de meeste aandelen in dat fonds verwerkt. Begin deze week is van de meeste fondsen - afgezien van het belangrijke Ahold - duidelijk geworden welke hoekmansbedrijven 'specialist' worden.

Van der Moolen-groep heeft behalve Philips en Unilever ook KNP BT en Amev binnengehaald. AOT, het op een na grootste hoekmansbedrijf, mag werken in stukken ABN Amro en Aegon. Koninklijke Olie, het grootste beursfonds in Amsterdam en zelfs Europa, gaat naar het relatief kleine Coffeng. Van der Wielen-groep incasseert onder meer Akzo, DSM, KLM en Elsevier.