Unieke relatie loopt af

Op 1 juli zal het langstlopende contract uit de Nederlandse sportsponsoring eindigen. Dan hebben de Amstelveense volleybalclub AMVJ en verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd er een samenwerking van 25 jaar opzitten. Uniek, noemt AMVJ-manager Harrie de Haas het. Hij werd, nadat de verbintenis in 1970 een feit was, in dienst genomen bij de sponsor. AMVJ werd in de periode met Delta Lloyd zeven keer landskampioen bij de mannen. Momenteel is het niet meer dan een middenmoter in de eredivisie.

De naam van de sponsor bestaat uit twee woorden, maar wordt in de clubnaam als één geschreven. Dat was een idee van De Haas. “Ik wist dat we die naam in tweeën nooit in de kranten zouden krijgen.”

Hebben de prestaties er iets mee te maken dat de sponsor ermee stopt?

Nee. We zijn zelfs een keer naar de eerste divisie gedegradeerd en toen ging Delta Lloyd ook door. Maar er zitten nu andere mensen met andere ideeën. Ze willen misschien iets anders doen in de sport.

Toch een verrassing?

Voor mij niet. We praten er al het hele seizoen over. Natuurlijk doet het me een beetje pijn. Voor mij is de verbintenis met het bedrijf de helft van mijn leven geweest.

Hoe moeilijk zal het zijn om een nieuwe sponsor te vinden?

Dat is in deze tijd niet eenvoudig. Bovendien is Deltalloyd AMVJ een begrip geworden en dat poets je niet even weg. Maar misschien kunnen andere sponsors er juist van profiteren. Er staat toch een instituut. Misschien is nu ook het moment om met buurman Martinus over een samenwerkingsverband te gaan praten. Ik heb het daar al met Frits Suèr (voorzitter Martinus, red) over gehad. Ik denk dan niet aan een fusie, maar aan één gezamenlijk team in de top. Ik wil in de top spelen. Anders vind ik er niets aan.

Hoe is het contact met de sponsor destijds tot stand gekomen?

Iemand van Delta Lloyd kwam kijken naar een wedstrijd en vond het leuk. Delta Lloyd had in die tijd een personeelsvereniging die volleybalde en daar is AMVJ mee gefuseerd. We tekenden toen voor een miljoen gulden een contract. Dat was in die tijd heel wat. Daarna hebben we het steeds verlengd. We waren tevreden met elkaar.