'VS waren op de hoogte van politieke moorden Honduras'

TEGUCIGALPA, 31 DEC. De Amerikaanse autoriteiten zouden in de jaren tachtig op de hoogte zijn geweest van ten minste 184 politieke moorden in Honduras, zonder daar iets tegen te doen.

De moorden werden uitgevoerd door rechtse doodseskaders die nauwe banden onderhielden met hoge militairen en politici. Dat schrijft de Hondurese nationale commissaris voor de mensenrechten, Leo Valladares, in een gisteren verschenen officieel rapport.

In tegenstelling tot mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben Hondurese regeringen altijd volgehouden dat de 'verdwijningen' gedurende de jaren tachtig het gevolg waren van rivaliteit tussen linkse groeperingen. Volgens Valladares waren ook Nicaraguaanse contra-rebellen, die vanuit bases in Honduras opereerden en door de VS gesteund werden, alsmede Argentijnse militaire adviseurs verantwoordelijk voor de verdwijningen. (Reuter, AP)