Vrijspraak in Egyptisch moordproces

KAIRO, 31 DEC. Een militante moslim-leider die ervan was beschuldigd vanuit de gevangenis opdracht te hebben gegeven tot de moord op de liberale Egyptische schrijver Farag Foda, is gisteren door een hof in Kairo vrijgesproken.

Het was de tweede keer dit jaar dat Safwat Abdel-Gani, die een vooraanstaande positie bekleedt binnen de extremistische beweging El-Gama'a el-Islamiya (islamitische groep) van een bevel tot moord is vrijgesproken. In augustus gebeurde dat in het proces inzake de moord op parlementsvoorzitter Rifaat Mahgoub in 1990. Hij zit vast wegens een veroordeling voor munitie-bezit en het vervalsen van officiële stukken.

Het hof bevestigde wel het doodvonnis tegen een andere moslim-extremist, die ervan wordt beschuldigd Foda daadwerkelijk te hebben vermoord. Het doodvonnis was tevoren goedgekeurd door de mufti, Egyptes hoogste islamitische leider. Een tweede terdoodveroordeelde in deze zaak is al terechtgesteld, wegens poging tot moord op een regeringsfunctionaris.

Farag Foda werd in juni 1992 bij het verlaten van zijn appartement doodgeschoten. El-Gama'a, dat een gewelddadige campagne voert om het bewind van president Mubarak ten val te brengen, liet later weten de schrijver te hebben vermoord als ketter die de islam en de moslims in zijn geschriften beledigde.

Zes van de in totaal elf verdachten die gisteren in de rechtszaal waren, droegen witte hemden met leuzen in het Arabisch en het Engels: 'Overwinning of Martelaarschap', 'Executie voor Ongelovigen' en 'De Islam Komt'. (Reuter)