Voor Limburgse dorpen dreigt weer een overstroming

MAASTRICHT, 31 DEC. Limburg vreest voor nieuwe overstromingen. Door de overvloedige regenval in België en Frankrijk en het smelten van de sneeuw in de Ardennen stijgt het waterpeil tot vrijwel dezelfde hoogte als tijdens de kerstdagen.

Rijkswaterstaat verwacht de komende 24 uur een aanzienlijke stijging van het Maaswater bij Maastricht. Aan de stuw bij Borharen kan het morgen op 45,30 en wellicht op 45,60 meter boven Nieuw Amsterdams Peil komen. Dat is ruim vijf meter boven het normale niveau. De vorige week kwam het water op 45,90 meter boven NAP.

Nog geen dag na de opheffing zijn de crisiscentra in verschillende Limburgse Maasgemeenten opnieuw ingericht. Door de stijging van het water, zei gisteravond een woordvoerder van de gemeente Maastricht, kunnen delen van de stadswijken Heugem en Boschpoort en van de tot Maastricht behorende Maasdorpen Borgharen en Itteren opnieuw onder water komen te staan. Dat zou de vijfde keer zijn sinds 1980.

Extra problemen verwacht hij door de hoge stand van het grondwater. Gistermiddag was er in het stadhuis van Maastricht spoedberaad met de politie, de brandweer en met de dorpsraden van Itteren en Borgharen. In Borgharen was Gemeentewerken gisteren weer bezig zand aan te voeren voor het vullen van zakken. Sommige bewoners hielden zich al gereed voor een nieuwe evacuatie.

Gisteravond werd er mee gerekend dat de hoge waterstand van de Maas dezelfde problemen zou gaan opleveren als in januari van dit jaar toen de rivier ook buiten haar oevers trad. Toen kwamen zevenhonderd van de 1.400 huizen van Borgharen en Itteren onder water te staan. Tijdens de overstromingen van de afgelopen week ontkwam in beide dorpen vrijwel geen enkel huis aan wateroverlast.

Niet alleen in Maastricht maar ook in Meerssen, Stein, Bergen, Gennep en Mook zouden de crisiscentra vandaag opnieuw worden geopend. Volgens Kievits van de provincie kunnen er ook weer problemen worden verwacht in de lage delen van Roermond, Venlo en Bergen.

Defensie stuurt vierhonderd militairen naar Limburg om te helpen bij het beperken van nieuwe wateroverlast. De militairen zijn gisteravond via de radio opgeroepen zich onmiddelijk op hun kazerne te melden. Zij worden ingezet bij het versterken van de dijken bij Roermond en Stein. De oproep volgt op een verzoek om bijstand van het gemeentebestuur van Roermond. In die stad worden opnieuw problemen met het wassende water verwacht. Maandagochtend rond acht uur zal het Maaswater volgens de autoriteiten dertig centimeter lager staan dan het hoogste punt tijdens de afgelopen vloed. Naar verwachting zal dit nieuwe overstromingen tot gevolg hebben.

De regionale brandweer Amsterdam en omstreken gaat in de regio Maastricht assistentie verlenen in de strijd tegen het wassende water. Vanmorgen is een 120 man tellende brandweercompagnie naar Limburg vertrokken. De compagnie wordt tot begin van de avond ingezet om dijken te verzwaren en mensen en dieren te evacueren. De hulp van de regionale brandweer Amsterdam is door burgemeester Houben van Maastricht ingeroepen om de hulpverleners die al dagen in het rampgebied werken te ondersteunen en af te lossen.