Verwarring over zwevende koers

PEKING, 31 DEC. Buitenlanders in China zijn gisteren op grote schaal begonnen hun buitenlandse valutacertificaten (FEC's) in te wisselen voor dollars in verband met de officiële aankondiging dat de nationale munt yuan vanaf 1 januari gaat zweven.

Sinds de bekendmaking afgelopen woensdag heerst bij velen enige verwarring. Vanaf 1 januari komt er voor de yuan een 'gecontroleerde' marktkoers. Voor de FEC's gold een koers van 5,8 yuan voor een dollar. Daarnaast is er een koers van 8,7 yuan voor een dollar, waartegen alleen zakenlieden met een licentie kunnen wisselen. FEC'S zijn een soort tweede munt in China, waarmee buitenlanders betalingen kunnen verrichten. Velen wisselen nu hun FEC's in om een devaluatie op 1 januari voor te zijn. De autoriteiten moeten overigens nog bekendmaken hoeveel de gecontroleerde marktkoers zal bedragen. De centrale bank van China zag zich gisteren genoodzaakt om erop te wijzen dat de certificaten ook na 1 januari nog gebruikt kunnen worden. Ze zullen geleidelijk uit de circulatie worden genomen. (Reuter/AP)